Sunday, March 18, 2007

HD kot nov trend



No glede na to da smo baje na začetku HD ere, ki nam jo hočejo za tisoče Eurov prodajati veliki proizvajalci elektronike mislim da moram sam tut dodati kašen cent. Včeraj sem se končno spravil iskat nove monitorje ker rabim en widescreeen display.

Ampak namesto da bi našu na stotine testov lcd monitorjev sem nasu samo nad 4000 takšnih svetilcev ki so po ceni in specifikacijah šli od slabo do opasno (za prav tako opasno ceno ). No kar sem prvo opazil je da posamezni proizvajalci sploh nimajo standardiziranih displayev in da ti displaji na pcju niso 16:9 ampak 16:10 kar sploh ni smiselno. Tak format verjetno koristi samo proizvajalcem samim saj jim ni potrebno pretirano predelat svojih tovarn.

Druga še hujša pomankljivost je da razen 5 displayev ki so vsi stali nad 750 eur nisem najdu nobenega ki bi podpiral HDCP. Hdcp je namrec poseben potrošnikom popolnoma nepotreben standard za varovanje HD-DVDjev, Blu Rayev in drugih na novo zaščitenih prenašalcev velikih filmskoh uspešnic. Tako da razen na 5 ekranih od 4500 (iskano po amazonu) ni možno gledati legalno kupljenih visokoločljivostnih filmov v polni ločljivosti (ali kakih drugih visokoločljivostnih videov na Windows Visti). To pomeni da ostali monitorji niso pripravjeni na novo HDero, ki jo vsi tako pridno reklamirajo in nam dejansko reklamirajo stvari ki jih bodo uvedli šele ko se jim bo zazdelo ,pa čeprav so vsi podpisali iste pogodbe o standardih.

Nasledaja interesantna malekost so odzvni časi displajev. Samsung trdi da ima odzivne čase 2ms kar pa sami ne povedo je da to ne pomeni nič saj nam v svojih reklamah navajajo odzivni čas zmerjen ob vklopu samega monitorja ne pa njegov odzivni čas ob spreminjajnu barv. To pomeni da je realni odzivni čas samsungov okoli 16ms za nad 20 collov velike monitorje kar je zelo opazno. Seveda par proizvajalcev kot sta npr. Japonski BenQ in Ameriški Getaway podajata resnične podatke tako da ni vse črno. Je pa res da velika večina proizvajalcev laže glede sposobnosti displajev klar se dobro vidi ob svetlosti kjer je normalno za vsaj 10 procentov pretirana. (npr. Kontrast 500:1 normalno pomeni nad 400:1 in resnica je da je velika večina takih displayev okoli 450:1) Zakaj proizvajalci ne navajajo prave svetlosti pa vedo le sami.

Zadnja pomembna stvar pa so seveda MRTVI PIKSLI ,ki jih vsak ljubitej lcdjev sovraži. In glede na to ,da so do le teh proizvajalci zelo tolerantni je važno ,da mi kupci gledamo na to kaj kupujemo. Velja zlato pravilo Poskusi preden kupiš če na belem ozadju pri monitorju najdemo mrtve piksle pač zamenjamo monitor za drugega. Obstaja pa enostaven ključ kako pribljižno vedeti kako je s temi hudobnimi črnimi napakami. Displeji ki imajo v imenu V (Value ) in so normalno poceni jih imajo do 5 procentov. Displeji z M ali C do 3 procentov in seveda za vse ki hočemo dober produkt za naš denar S ali P (super in perfect) tam je baje le do 1 procente mrtvih pikslov.
Seveda je toleranca posameznih proizvajalcev zelo različna ali kot bi rekli na Zavodu za varstvo potrošnikov prav kriminalna.

No toliko glede samega kratkega ranta proti HD panelih zdaj pa se ena kratka lestvica stvari ki jih mora dober flatpanel podpirati:

-Resolucije nad ali 1080p 1900x1080 -HDCP podpora IN HDMI vključek -steklo ali plastika ekrana mora ko je izkljopljen biti popolnoma črna (ne zelenkasta ali vijolična ker je to znak poceni plastik ,ki jih res ne rabimo na tako dragih monitorjih)

-realni odzivni čas nad 8ms -kontrast nad 700:1 (dinamični kontrast je le varka saj pomeni 3000:1 v resnici kontrast okoli 1000:1)
-čim več koristnih digitalnih vhodov ala dual HDMI, D-DVI,VGA,Composite (in ne zastarelih analognih ,scart in podobno saj na tak monitor res ne sodijo)

No to je vse zaenkrat tak da se LP !!

No comments: